Загадката на равенството

      Коментарите са изключени за Загадката на равенството

В навечерието на големия ромски празник, Василица, в СУ „Иван Вазов“ – град Вършец беше финализиран интердисциплинарния проект „Загадката на равенството“. В него взеха участие преподаватели по български език, география, история, музика и ИТ и ученици от 6, 7, 8, 9 и 11 класове. Целта на проекта е  повишаване на учебните постижения по учебния предмет български език и литература чрез  надграждане на знанията и осъществяване на междупредметни връзки с останалите учебни предмети.

Организатори на финалното събитие – конкурс за избор на „Мис Успех“ 2018, са училищните клубове „Добротворци“ и „Млади журналисти“ и 11 а клас, работещи по Национална програма „Научи се да даряваш“. Дванадесет красиви момичета от ромския квартал „Изток“, включени в проект „Работим, учим и творим“, финансиран от ЦОИДУЕМ, представиха пред публика в Актовата зала на училището своите обръщения „Моето послание към света днес“. Девойките отправиха към присъстващите пожеланията си за здраве, усмивки, любов, внимание и вяра в собствените възможности. Жури в състав г-жа Ани Ангелова – директор на училището, г-жа Рени Спасова – зам.-директор и учениците Ивелина Петрова, Айлин Ферад и Благовест Маринов определиха за „Мис Успех“ 2018 и поставиха короната на шестокласничката Екатерина Илиянова с подгласнички Емилия Каменова и Гълъбина Илиева. Наградата на публиката беше за Натали Емилова. Раздадени бяха още много призови отличия за труда на организационните екипи: „Мис абитуриентка“ на 2018 – Ивелина Петрова, „Мис Доброволец“ – Симона Славейкова, „Мис Талант“ – Емма Лилова и, разбира се, „Мис Василица“ – Вълкана Костова.

„В нашата страна в мир и хармония живеем заедно българи, арменци, евреи, турци, роми и представители на по-малки етнически групи. Всяка от тях има своите бит, традиции и обичаи, които съхраняват нейната идентичност. Всяка от тях почита и своите празници и светци. Но… най-хубавият празник е този, който е споделен и общ.“ С тези думи водещите на събитието, Тедислава Иванова и Зорница Давидова, приветстваха гостите на събитието, превърнало се в цветен букет от красота, усмивки, хармония и споделеност.